torsdag 15 december 2011

Julstämning i Malmö

Malmö är en härlig julstad, även om det trista vädret stör stämningen en aning. Just nu är det bara regn, regn och åter regn.


Men, julbelysning är verkligen stämningsfull och det är glädjande att den sprider sig runt om i staden, istället för att enbart koncentrera sig i innersta centrum. Och det behövs, eftersom det är ständigt grått och mörkt.


För vår del började julen, den första advent, med julmarkand på Malmö slott . Det var fint ordnat med marknad  både inne och utanför slottet. Fast just den dagen var det stormvarning i hela Malmö, och det minskade antagligen lite på besökarantalet. Men där fanns en massa härliga självgjorda produkter, verkligen förmånligt. Vi passade på att köpa nya käder för barnens nallar. Och så var jultomten (eller julgubben, som det heter hemma i Finland) där och delade ut små presenter till alla barnen.


Julbelysningen i Malmö tändes till första advent


Den andra december kröntes Malmö Lucia i St Pauli kyrka. Hemma i Finland kröns Lucian först  på själva Lucia- dagen. Det var verkligen stämningsfullt, men synd nog, så var det ganska tomt i kyrkan.




Som sagt finns det julmarknader lite här och där, vilket väcker julstämning även i regnet. På bondens julmarkand verkade hela Malmö vara på plats för att inhandla delikatesser till jubordet.  Det enda som saknas på både på marknaderna och runt om i staden är så stånd som skulle bjuda på glögg och lite smått och gott. Så där som på julmarknaderna i Tyskland. Det skulle verkligen behövas i ruskvädret.
Här nedan några bilder på julstämningen.



Det enda mindre lyckade är Vinterparken i Raoul Wallenbergspark. När vi läste  reklamen, så verkade det vara en verklig upplevse med en hel del att se och göra, men  det var en besvikelse. Själva upplägget är ganska platt, skridskobana, tomtens hus ( som liknar en barack), en låda med en videkanon, som visar snöflingor och Metro-tidningens sponsorkarusell.
 Jag förstod att Vinteparken förut hade varit i Folketspark, där upplägget varit verkligt fint (synd att dom inte fortsatt med det). Annars är det skoj med skridskobana både i Vinterparken och så i Folketspark.

I bakgrunden syns baracken, som fungerar som tomtens hus. Men, det som är fint är att tomten och tomtemor har varit i sitt hus för att träffa alla Malmö -barn redan från första advent. Varje dag från morgon till kväll. Och till oss, som kommer från Finland, sade han genast rätt att han kommer från Rovaniemi :).


På Lucia-dagen uppträdde Malmö Lucia på Stortorget. Det var jättefint (en halv timme lång konsert). Här var det också ganksa lite människor. I alla fall om man jämför med Lucia-kröninen på Senatstorget i Helsingfors, där tusentals människor är på plats för att se en skymt av Lucia. Men tydligen har all lokala dagis och skolor Lucia-tåg samtidigt, vilket är lite synd, för då kan ju barnen inte se Malmö Lucia. I Helsingfors kunde man också ändra och ha konserten ute istället, för att ha den inne i kyrkan.

2 kommentarer:

  1. Hei, kävin lukemassa (ja ehkä ymmärsinkin jotain) ;)...
    Tunnelmallisia kuvia!

    Hanna(-Maija)

    SvaraRadera
  2. Tosi kiva, että luit!

    SvaraRadera